Cégkivonat

A cégkivonat egy Magyarországon bejegyzett cégre vonatkozó, a cégbíróság által vezetett cégjegyzékben szereplő adatokat tanúsító hiteles dokumentum.

Cégkivonatra szinte minden esetben szükség van, amikor egy cég hivatalos ügyeit akarjuk intézni. A cégkivonat lényegében a cég „személyije”, ezzel lehet igazolni, hogy a cég létezik, a székhelye, tevékenységi köre stb. az, amit állítunk róla, és hogy a cég nevében eljáró személynek jogosultsága van a céget képviselni (ez utóbbihoz még az aláírási címpéldány is szükséges).

Ingyenes cégkivonat

A jó hír: nem minden esetben van szükség hitelesített cégkivonatra, magyarul az ingyenes cégkivonat sok esetben elegendő lehet. Az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat ingyenes, bárki számára elérhető cégadatbázist üzemeltet, amelyből a magyarországi cégek adatai online lekérhetők.

Természetesen ez az ingyenes adatbázis nem helyettesíti a hiteles, igazolt cégkivonatot, ám sok esetben elegendő az itt tárolt adatok lekérése. Mivel ez a szolgáltatás bárki számára elérhető, ezért ha az üzleti partner elfogadja és nem ragaszkodik a hitelesített cégkivonathoz, akkor ő maga a saját számítógépén le tudja ellenőrizni az adott cég adatait.

Ezen kívül az ingyenes cégkivonat szolgáltatás kiváló eszköz arra, ha bármilyen céggel üzleti kapcsolatra készülsz, itt le tudod ellenőrizni, hogy a cég működik-e, ott van-e a székhelye, ahol azt állítja magáról, az-e a képviselője, akivel szerződni kívánsz stb.

Hiteles cégkivonat

Több esetben lehet szükség hiteles cégkivonatra. A hitelesítésre két lehetőség van: a papír alapú és az elektronikus hitelesített cégkivonat.

  • Papír alapú hiteles cégkivonatot közjegyzőtől lehet igényelni.
  • Elektronikus hiteles cégkivonatot a magyarorszag.hu oldalon lehet igényelni, vagy több, üzleti alapon működő vállalkozástól.

Hiteles cégkivonat kikérése előtt mindenképpen tájékozódj, hogy a másik fél elfogadja-e az elektronikus cégkivonatot is, vagy papír alapúra van szükség.